Músiques andalusines

 

Un cop més, obrim la discoteca medieval per afegir nous enregistraments de la música d’aquest període. Concretament, aquesta setmana ens traslladàvem a al-Àndalus, acompanyats per la figura del misteriós músic Zyryab. A continuació us detallem quines són les músiques que van formar la nostra banda sonora.

Els dos primers talls d’aquest microtò provenien de l’àlbum Al-Hadiqat Al-Adai’a (El jardí perdut), que el grup Capella de Ministrers dedicava al poeta Ibn Khafaja, també anomenat al-Jazirí, natural del nucli d’Alzira. Posterior aZyryab, va viure a cavall entre els segles XI i XII i la seva poesia barreja l’amor amb un fort sentiment de nostàlgia. És el cas de la primera peça que sentíem,Ai del meu al-Àndalus: una veu sola, a la qual respon un oud, es lamenta amb filigranes vocals que corprenen.

La segona peça d’aquest àlbum que sentíem portava per títol Oh, València, tu no ets tu, també escrita per Ibn Khafaya. En aquest cas, el grup que dirigeixCarles Magraner opta per una versió instrumentalment rica i ornamentada. Val a dir que per aquesta reconstrucció, Capella de Ministrers va comptar amb la col·laboració de l’ensemble Akrami, que dirigeix Mohamed Amin El Akrami, director també de l’Orquestra Andalusina de Tetuàn, als què també podem sentir dins aquestes peces. L’àlbum l’editava el segell Licanus l’any 2008.

https://sonsdeledatmitjana.wordpress.com/2014/11/27/musiques-andalusines/