PROPER ESDEVENIMENT


Arrels
Entre la tradició i el patrimoni
 
CAPELLA DE MINISTRERS
Carles Magraner
Elia Casanova, veu
Josep Aparici ‘Apa’, veu
 
L'AUDITORI DE TORRENT
Divendres 9 de febrer de 2018, 20'30 hores
 
Informació completa sobre el Festival en ARRELS
 
Carles Magraner ens apropa a una nova proposta interpretativa de la música tradicional valenciana des de la perspectiva de la música històrica. Després de trenta anys de treball en la recuperació del nostre patrimoni musical amb Capella de Ministrers, s’endinsa amb ARRELS en la revalorització de la música de tradició oral cercant els vincles d’unió entre aquesta i les formes més arcaiques de composició (evidents en els cants de batre, les cançons de bressol, els tocs instrumentals de ritmes irregulars o la música dels auroros). També en aquelles obres que evidencien uns orígens antics, pot ser originàries dels segles XVII i XVIII, com són les petaneres, els fandangos o els boleros, i que formalment utilitzen elements comuns i estructures harmòniques similars a la passacaglia o l’obstinat. Cançons vocals i instrumentals de Picassent, València, Xixona, Carlet, Guadassuar, Morella, Vall d’Uixó, la Vilavella, de la Ribera, Alacant, Alcàsser, Xàtiva o Adzaneta conformen un món que revalua la nostra música de tradició oral i que Capella de Ministrers ens presenta amb tota la seua diversitat i riquesa, unint així el fràgil pont que separava la música antiga (aquella que conservem en manuscrits) de la música de tradició oral.


PROGRAMA:
 
Cançò de bressol (Picassent)
Xiqueta meua

Fandanguet

Sandinga de Xixona
Fandango de les comarques del Sud
Text de Jaume Pérez Muntaner

Boleros de Guadassuar i l’Alcúdia
Textos de Marc Granell i Vicent Andrés Estellés

Tocs de Morella
Gegants, Traspasset i Albades

– – – –

La llarga (Vall d ‘Uixó)
Cant d’Auroros

Peteneres (La Vilavella)
Text de Marc Granell

Riberenca
Cant d’estil
Text d’Isabel Robles

Mareta (Alacant)

Jotes

– – – –

Fandanguet (La Tarara) i Nans de Xàtiva

Cant de batre

Xàquera d’Alcàsser

Goigs a Nostra Senyora de l’Antiga (Comes)

L’u
Cant d’estil
Text de Begonya Pozo
 

Arrels és una exploració dels camins secrets de la transmissió musical, quan oralitat i escriptura encara no havien arribat a la cruïlla on els seus camins se separarien per uns quants segles. Hi hagué un temps on la interessada divisió actual entre música culta i música popular mancava de sentit. La música es desplegava igual a la taverna i al saló palatí, al recolliment conventual i al guirigall festiu, al solemne seguici urbà i a la desficaciada ronda nocturna, al sol inclement de l’era o a la penombra de la cambra burgesa. Idèntiques estructures melòdiques, patrons rítmics semblants i, fins i tot, els mateixos instruments -com tan eloqüentment ho delata la iconografia- i ben sovint els mateixos intèrprets: a les terres del nord encara s’anomena al dolçainer com lo xular, reminiscència evident d’aquells joglars que exercien el seu art sense fer distinció entre el públic noble o el plebeu.lebeyo.

Josep Vicent Frechina
 
 
 Si s'uneix al nostre cercle d'amics Amadors podrà gaudir dels nombrosos avantatges tals com a descomptes en la compra de discos o participació en esdeveniments.

NEWSLETTER

Si desitja rebre informació de les nostres activitats envie'ns el seu nom i adreça de correu electrònic.